Flamingo Fotoğrafları Nasıl Çekilir
Bu başlık altında flamingolar hakkında temel bilgilerin yanı sıra, flamingo fotoğrafları nasıl çekilir hakkında paylaşımda bulunacağım.
Kuş fotoğrafları çekim tekniklerine genel olarak bakmak isterseniz, tıklayın.
Belgesel kanallarında gördüğümüz flamingolar, bize o kadar yakınlar ki!
Akıp giden zamanın telaşı içerisinde, çevremizde bulunan doğanın eşsiz güzelliklerini fark edemez duruma geldik. Bu güzelliklerden bir tanesi de Flamingo kuşları. İzmir ilimizin Gediz deltasında bulunan flamingoları görüp, fotoğraflamak oldukça kolay. Biraz zaman, biraz emek ve çaba gerekli. Sadece İzmir’de değil, Adana Göksü deltası, Manyas Kuş Cennetinde de bu türleri görebilirsiniz.
Flamingolar hakkında kısa bilgi
Flamingo kuşları uzun ve ince bacaklara, eğri bir boyun ve rosa rengi tüylere sahiptir. En belirgin özelliklerinden bir diğeri kıvrık gagaları. Bu gagaların bir diğer özelliği ile yeme ihtiyaçlarını karşılamak için su ya da çamurdan çıkan yiyecekleri filtrelemesi. Tüylerinde ki kırmızı tonlar, yedikleri yiyeceklerin karotin miktarına göre değişiklik göstermekte. Genellikle, büyük topluluklar halinde, tuz gölleri ve lagünlerde yaşarlar.
Flamingo Fotoğrafları Nasıl Çekilir
Flamingolar hakkında temel bilgiyi edindiğimize göre, şimdi sıra onların eşsiz güzelliklerini fotoğraflamaya geldi. Baştan belirttiğimiz gibi ilk durak, İzmir Gediz Deltası. Yaklaşık 40.000 hektar alan içerisinde bulunan Gediz deltasında, flamingoların büyülü dünyasına gözlerinizle şahit olacaksınız.
Günü birlik ziyaretlerde, sabahın ilk ışıkları ile orada olmalı ve gözlem yaptıktan hemen sonra fotoğraf çekim aşamasına geçmeliyiz. Zira güneş ışınlarının tepeden geldiği öğle saatlerine yakalanırsak işimiz bir hayli zor.
Başarılı ve etkili fotoğraflar üretebilmek adına yapılması gereken, ziyaretin ilk gününde çekim yapmak yerine, flamingoları gözlemleyerek, tanımak. Gün içerisinde, güneşin ışınlarının saatlere göre değişimini takip edip, hangi saatlerin çekime uygun olduğuna karar verdikten sonra çekimini gerçekleştireceğimiz alanın tespit etmeliyiz. Araştırma ve flamingoları tanıma şeklinde geçen ilk günü arkada bıraktığımızda, bir sonra ki gün çekime hazır hale gelmiş olacağız.
Fotoğraf Çekim Teknikleri
Flamingolar genellikle fotoğraf çekeceğimiz alandan 30 metre uzaklıkta görülebilir durumda olacak. Biraz şanslı isek birkaç flamingo daha yakınımızda olabilir. 400 mm den az olmamak kaydı ile yanımızda tele objektif bulundurmak şart. Orta seviye fotoğraf makinesi diğer bir gereklilik. Flamingoların ani hareketleri ile oluşan eşsiz anlarda, yüksek enstanteneler gerekli. Makinemizin sürekli çekim moduna ayarlamayı da unutmuyoruz.
Diyafram Önceliği ve pozlama
Fotoğraf makinemizi diyafram önceliğine alalım. Flamingolar, beyaz tüylere sahip olduğu için çekilen fotoğraflarda patlama diye tabir edilen detay kaybı oluşabilir. Kuş fotoğraflarında özellikle tüy detayının dikkate alındığını varsayarak bu durum başarılı fotoğraf üretmemize engel olacaktır. İlk ve en önemli ayar pozlama, unutmayalım. Eksi -1/0 gibi bir değer girerek pozlamayı bitireceğiz.
İso
Kuş fotoğrafları çektiğim anlarda iso değerim 320 ya da 400 arasında oluyor. Işığın geliş şiddetine göre değişiklik gösteren iso ayarını 320-400 aralığında tutmakta ki amaç, yüksek enstantene değerlerine ulaşabilmek. Böylelikle kuşumuz uçmak için havalandığında ya da gagasını beslenmek için suya indirdiğinde net fotoğraflar çekebileceğiz. 1/1000 den başlayarak daha yüksek enstantene hızları işimizi fazlasıyla görecektir.
Zaman, emek, çaba ve bilgi ne kadar fazla ise güzel fotoğraflar üretebilmekte o kadar kaçınılmaz.
Saygılarımla
Volkan AKGÜL