Gri Balıkçıl ve diğer balıkçıl türlerini nasıl fotoğraflarız? Bu yazı başlığı altında balıkçıl kuş türleri ile ilgili genel tespitler dışında, balıkçıl kuşlarının uçar fotoğrafları hangi tekniklerle çekilir? Gri balıkçıl, Küçük Ak balıkçıl, Büyük Balıkçıl, Gece balıkçılı ve Alaca balıkçıl kuşlarında ince detaylar nelerdir? Balıkçıl kuşlarını nerelerde bulabiliriz? şeklinde soruların cevaplarına […]

Gri Balıkçıl ve diğer balıkçıl türlerini nasıl fotoğraflarız?

Bu yazı başlığı altında balıkçıl kuş türleri ile ilgili genel tespitler dışında, balıkçıl kuşlarının uçar fotoğrafları hangi tekniklerle çekilir? Gri balıkçıl, Küçük Ak balıkçıl, Büyük Balıkçıl, Gece balıkçılı ve Alaca balıkçıl kuşlarında ince detaylar nelerdir? Balıkçıl kuşlarını nerelerde bulabiliriz? şeklinde soruların cevaplarına değineceğim. Çekim teknikleri mantığını bir kez kavradıktan sonra sizlerde rahatlıkla yüksek kalitede uçar kuş fotoğrafları çekebilir seviyeye geleceksiniz.

kuş fotoğrafı

küçük ak balıkçıl, kuş fotoğrafları, kuş fotoğrafçısı

Not: Gri Balıkçıl, Küçük Ak balıkçıl ya da diğer kuş türlerini yüksek kalitede izlemek isterseniz tıklayın. Açılan sayfada fotoğrafların üzerine tıklamanız gerekmektedir.

Gri Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Gece Balıkçılı ve Balıkçıl Kuşları

Her zaman dediğim gibi, öncelikle çekilmek istenen kuş türü hakkında ön bilgi edinmeliyiz. Balıkçıl kuşları nerelerde bulunur? Nasıl beslenir? Avlanma şekilleri nelerdir? Hangi tür, ne çeşit davranış şekilleri sergiler? Bunlar hakkında kısa ön bilgiler edinmek şart. Öyle ileri seviye araştırmalara gerek yok, genel olarak çekeceğimiz türü tanıyalım yeterli.

Balıkçık kuş türleri ile ilgili genel ön bilgiye ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Çekim öncesi hazırlıklar

Başlıyoruz

kuş fotoğrafçısı

gri balıkçıl, ak balıkçıl, kuş fotoğrafları nasıl çekilir

Mekan Tespiti

Doğada bulunan her bir fotoğraf çekimi için makro, manzara, kuş, diğer canlı türleri gibi, yer tespiti şart demiştik. Türlerin bulunduğu bölgeleri keşfetmeli, o bölgelerde türlerin estetik karelerini alabilmek için ayrıca yer tespiti yapmalıyız. Genellikle Kuş Cennetleri diye adlandırılan bölgelerde bulunan bu türler için, Nallıhan Kuş Cenneti, İzmir Gediz deltası ve Manyas Kuş Cenneti başlarda gelmekte. Bu kadar uzaklara gitmenin zor ve masraflı olduğunu düşünenler için İstanbul Büyükçekmece gölü nü de tavsiye edebilirim. Göl civarında fazlaca bulunan bu türler için çekim açısını bulabilmek yeterli.

Kamuflaj

Umarım, türlerin bulunduğu bölgeler ile ilgili olarak yer tespiti ve çekim açısını ayarladıktan sonra, rahatlıkla fotoğraf çekebileceğiniz yanılgısına kapılmadınız. Özellikle balıkçıl kuşları sizi yirmi metre gibi bir mesafeden gördüklerinde uçup gideceklerdir 🙂

Diğer bir öncelik kamuflaj malzemesi satın almak. Bu iş için özel olarak tasarlanmış doğanın bir parçası gibi görünmenize neden olacak kamuflajlar satılmakta. Bu kamuflaja sahip olduktan sonra, tespit edilen bölgeye sabahın erken saatlerinde gitmeli 06.00 gibi. En geç 06.25 civarlarında kamuflaj içerisinde kuş türümüzü fotoğraflayabilmek için hazır bir şekilde beklemeliyiz. Bu bekleyiş bir saat de sürebilir, akşamın karanlığına doğru da son bulabilir. İnanın bana o sabırlı bekleyiş sonucunda fotoğraflayacağınız karelere siz bile şaşıracaksınız.

Tripod

Tripod demişken, öyle yarı amatör ya da sıradan bir tripod dan bahsetmediğimi umarım anlamışsınızdır. Ayakları yere sağlam basan, özellikle hafif olması yanında, çeşitli açılara rahatlıkla dönebilecek bir tripod dan bahsediyorum. Tripod bir kere alınır. Tavsiyem Gitzo marka tripod almanızdan yana olacaktır. Biraz pahalı olsa da sizlere uzun yıllar yardımcı olacak bu aleti çok seveceksiniz.

Elde Çekim

Elde çekim dediğimiz, makine ve tele objektif kombinasyonuna kollarımız hakimiyeti ile hükmetmek. Uçan kuş fotoğraflarında yüksek enstanteneler gerekeceği için elde yapılan çekimlerde çoğunlukla fotoğrafta titreme olmamakta. Bu çekimin sırrı, makinenin gövdesini sol omuza yaslayarak, omzumuzu bir nevi tripod gibi kullanmamızdan geçer. Bir kaç alıştırma sonucunda sizlerde elde rahatlıkla uçan kuş fotoğrafları çekebileceksiniz. Peki elde çekim yapılabiliyorsa ne gerek var Gitzo ya demeyin. Gitzo çok başka, elde çekim çok başka. Çekim sırasında fark edeceksiniz.

Lens

Ötücü kuşlar, balıkçıl kuşları ve diğer kuş fotoğraflarının yanı sıra doğa da bulunan canlıları fotoğraflamak için yüksem odak uzaklıklı prime lensler şart. Doğa fotoğrafları çekmeye karar verdiyseniz yanınızda Canon 300mm 2.8 den az olmamak kaydı ile bir tele objektif bulundurmanız gerekli. Uçar türde kuş fotoğrafları çekebilmek için tavsiyem Canon 400mm f5.6 olmakla birlikte, bu iş için biçilmiş kaptan tam anlamıyla Canon ya da Nikon un 500mm F4 serisidir. 600mm ve yukarısı objektifler hem daha pahalı hem de ağır olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yalnız 600mm objektif ile de mükemmel nitelikte uçan kuş fotoğrafları çekebilen tanıdığım isimler var.

Fotoğraf makinesi seçimi

Doğada bulunan canlı türlerini fotoğraflamak ve onların eşsiz karelerini çekmekte kararlıysanız, profesyonel seri body almanız gerekmekte. Bu makinelerin saniyede gerçekleştirdiği çekim hızları 14 lere kadar çıkabilmekte. Bunun dışında, toz, kir, darbe konusunda oldukça dayanıklı olan bu makineler, kendi içerisinde bulundurduğu işlem hızlarında da oldukça ileri seviyede. Nikon D3, Canon 1 D Mark III, IV gibi. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yine doğanın kendisi değil, içerisinde ki canlı türlerini fotoğraflamak için tavsiye edilmesi. Yoksa manzara, makro fotoğrafları gibi çekim dallarında full frame bir gövde fazlasıyla yeterli olacaktır.

Uçan Kuş Fotoğraflarında Işık ve Çekim Teknikleri

Evet ışık. Hep deriz fotoğraf ışıkla var olur. Zaten isim anlamı ile Photo yunancadan gelmekte. Kelime anlamı ‘ Işık ‘ demek. Graphic ise ‘ Yazmak ‘ anlamını taşımakta. Yani fotoğraf eşittir ışıkla yazmak. Photographer ‘ Işıkla yazan ‘ anlamını taşımakta. Peki uçan kuş türlerinde nasıl bir ışık gerekli. Her zaman olduğu gibi sabahın ilk ışıkları ve öğle sonrası 16.00 gibi deklanşöre basmalıyız. Enstantene en az 1/1000 gibi bir değer vermeli. Diyafram f4.0 ya da f5.6 da olmalı. Bu tarz enstantene ve diyafram ikilisini yakalayabilmek için iso 250 ve 400 fazlasıyla yeterli olacaktır. iso 800 ve yukarısı ile çekilen fotoğraflar gerçekten ileri düzey photoshop bilgisi gerektirmektedir. İleri düzey dediğime bakmayın bir haftalık yoğun bir araştırma sonucunda onunda üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz.

Peki kuş türlerinin fotoğraflarını çekerken pozlama nasıl olmalı. Beyaz ve gri renkleri barındıran balıkçıl kuşlarında hangi ayarlar ön plana çıkmakta.

Gri Balıkçıl

Gri kanatların ön plana çıkarak detay alabilmek için bir tık artı pozlama gerekli. +2/3 ve +1/0

Küçük Ak Balıkçıl

Beyaz kanatlarda patlama ve detay kaybı olmaması için eksi pozlama şart. -2/3 ve -1/0

Gece Balıkçılı

kuş fotoğrafçısı

gece balıkçıl kuşu, kuş fotoğrafları nasıl çekilir

Not: Gri Balıkçıl, Küçük Ak balıkçıl ya da diğer kuş türlerini yüksek kalitede izlemek isterseniz tıklayın. Açılan sayfada fotoğrafların üzerine tıklamanız gerekmektedir.

Bu ve diğer türümüz Alaca balıkçıl için pozlama dengemiz sıfır olarak kalabilir.

Alaca Balıkçıl

kuş fotoğrafçısı

kuş fotoğrafları nasıl çekilir, alaca balıkçıl

Uçan Kuş Fotoğrafları Çekim Ayarlarım

Beyaz Renkte olanlar

Camera Model Canon EOS-1D Mark III
Shooting Date/Time 25.05.2008 09:35:30
Shooting Mode Aperture-Priority AE
Tv(Shutter Speed) 1/3000
Av(Aperture Value) 5.6
Metering Mode Partial Metering
Exposure Compensation -1/2
ISO Speed 320
Lens EF400mm f/5.6L USM
Image Quality RAW
White Balance Mode Auto
AF Mode AI Servo AF
Tracking sensitivity -2
Picture Style User Defined 1(Standard)
Sharpness 4
Contrast 0
Saturation 2
Color tone 0
Color Space sRGB
Long exposure noise reduction 0:Off
High ISO speed noise reduction 1:On
Highlight tone priority 1:Enable
Drive Mode High-speed continuous shooting

Gri ve kapalı renklerde olanlar

Camera Model Canon EOS-1D Mark III
Shooting Date/Time 25.05.2008 10:25:00
Shooting Mode Aperture-Priority AE
Tv(Shutter Speed) 1/2000
Av(Aperture Value) 5.6
Metering Mode Partial Metering
Exposure Compensation +1/2
ISO Speed 400
Lens EF400mm f/5.6L USM
Image Quality RAW
White Balance Mode Auto
AF Mode AI Servo AF
Tracking sensitivity -2
Picture Style User Defined 1(Standard)
Sharpness 4
Contrast 0
Saturation 1
Color tone 0
Color Space sRGB
Long exposure noise reduction 0:Off
High ISO speed noise reduction 1:On
Highlight tone priority 1:Enable
Drive Mode High-speed continuous shooting

Saygılarımla

Volkan Akgül

 

 

 

 

About the author

Yiyin, için, israf etmeyin! Çünkü ' O ' israf edenleri sevmez. Araf.31 Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz. Hz.Muhammed Niyeti kötü olanın attığı ok kendisine döner. Hz.Ali